Vad en ergonomisk arbetsplats gör för din kontorsrutin

Ergonomi på arbetsplatsen handlar främst om hälsa och säkerhet. Säkerhet är den största prioriteringen i alla arbetsmiljöer. Ergonomi sin plats i vilken arbetsmiljö som helst oavsett storlek och en ökad medvetenhet har gjort att människor i allt högre grad uppmärksammat hur kontoret är utformat. Vad en bra ergonomi gör för att förbättra arbetsmiljön är otroligt.

Nya prioriteringar i hälsa och säkerhet

Hälsa och säkerhet har blivit extra viktiga prioriteringar för människor i takt med att fokus i större utsträckning hamnat på ergonomi. Naturligtvis handlar det om mer än bara om hälsa och säkerhet, men dessa fördelar är dock huvudfokus i det hälsofrämjande arbetet. Fysisk säkerhet är viktig även när du sitter ner. Alltför många vittnar om dålig hållning och återger berättelser om hur en dåligt utformad kontorsmiljö lett till besök hos en kiropraktor för att åtgärda sina problem.

 

Faran i att sitta för länge

Problem som uppkommit på grund av en dålig arbetsmiljö kan åtgärdas genom att utforma kontoret med hjälp av olika ergonomiska verktyg. Goda vanor på arbetsplatsen är också viktigt och det är väl värt att uppmärksamma detta. Att arbeta stående halva tiden är nyckeln till god hälsa. Att ställa sig upp och ta kortare pauser är bra, men att sitta ned i två eller flera timmar är inte alls bra för din hälsa.  Faktum är att den vanligaste rekommendationen är att sitta ner 30 minuter för att sedan stå upp 30 minuter. Även när du sitter ner är det viktigt att sitta rätt. Du kanske tror att du kommer att bli tröttare i slutet av arbetsdagen av att stå upp så mycket. Tänk dock på att med en ergonomisk utformad arbetsplats kommer du att bli alertare och få ett förbättrat humör. Du kommer att bli mindre mentalt stressad, vilket i sin tur leder till ett ökat välmående.

Rätt verktyg för ett ergonomiskt liv

Har du någonsin märkt att när du suttit i soffan alldeles för länge känner du dig trött? Att vila på felaktigt sätt kan vara utmattande för kroppen trots att du kanske inte tror det. För att motverka detta behövs rätt ergonomi och verktyg för att stödja din kropp och röra dig rätt. Det första man måste fråga sig är vilken typ av kontorsstol och skrivbord som finns på ens kontor. Det finns skrivbord som skulle vara bättre ur ergonomisk synvinkel och med en utformning som är bra för kroppen. Skrivbordet bör kunna höjas och sänkas, men det finns också andra bra funktioner att hålla utkik efter. Istället för att skriva på tangentbordet är det bra att kunna använda röststyrda tangentbord. På så sätt avbelastar du dina axlar och nacke.  

En ergonomisk arbetsplats förbättrar din produktivitet

Det finns med säkerhet justeringar som måste göras för att ditt kontor ska bli bättre ur ergonomisk synvinkel. Dessa förändringar kommer tack vare en förbättrad ergonomi bidra till bättre produktivitet på lång sikt. Ibland gillar vi inte förändringar och vi är bekväma i våra vanor och rutiner oavsett om de är bra för oss eller ej. Det faktum att vi sitter ner i långa perioder kanske beror på en gammal vana och gamla sätt att utforma kontor. Att göra förändringar och arbeta i en ergonomisk kontorsmiljö gör det mycket säkrare och enklare att få mer arbete gjort.